28 Mart 2014 Cuma

Neden Coğrafya Öğreniriz

Coğrafya öğrenmemizin nedenleri arasında ilk olarak yaşadığımız olayları anlamlandırmamız yer almaktadır. Coğrafya öğrenen bir kişi, ülkesinin ekonomosine ve kalkınmasına katkıda bulunabilir. Çünkü coğrafya öğrenen bir birey ülkesi hakkında bilgi edinir, neyin nasıl olması gerektiğini hesaplar, çözümler üretir. Coğrafya öğretiminin amacı, yaşadığımız alandan başlayarak ülkemiz ve dünya ile ilgili coğrafi bilinç kazanmaktır. Bu amaç doğrultusunda;
*Doğa ve insanı tanıyıp anlayarak mekanı doğru ve etkin kullanmak
*İnsan ve doğa arasındaki ilişkiyi farketmek
*Geleceği düşünürek çevreyi korumak
*Milli değerlere bağlı, coğrafi değerlerin 'vatan bilincinin' kazanılmasındaki önemini özümsemek
*Dünyanın ve insanlığın korunmasında sorumluluk sahibi olmak
*Harita okumak, bilgi teknolojilerini kullanmak, coğrafi bilgileri sorgulamak.
Şimdi de bazı bilim insanlarının neden coğrafya öğreniyoruz sorusuna verdiği cevapları bakacak olursak;
 Amasyalı Strabı'ya göre 'Coğrafya, toplumsal yaşam ve yönetme sanatı açısından taşıdğı sınırsız öneme ek olarak, kara ve okyanusta yaşayanlar, bitki örtüsü ve dünyanın çeşitli kesimlerinin özellikleri ve ürünleri konusunda bizlere bilgi verir. Bu bilgi insanı yaşam ve mutluluğa ilişkin büyük sorunlarının ciddi biçimde bilincinde kılar.
Modern coğrafyanın başlangıcı kabul edilen 17. yy'da yaşamış Alman Bernardus VARENUS coğrafyanın öğrenilmesi gerektiğini şu şekilde açıklamaktadır:
1-Değeri yüzünden- yeryüzünde yaşayan ve diğer hayvanların çok ötesinde nedensellikle donanmış insana en yüksek derecede uygun olduğu için- gereklidir.
2-Aynı zamanda hoştur- yeryüzünün sahip olduğu varlıkları ve  bölgelerini düşünmek, yorumlamak gerçekten vakit ayırmaya değer bir tazelenme olacaktır.
3-Olağanüstü yararlılığı ve kullanabilirliği yüzünden gereklidir; ne teologlar, ne tıp adamları, ne yargıçlar ne tarihçiler ne de eğitilmiş kişiler engellerle karşılaşmaksızın kendi alanlarında ilerleme isteklerini coğrafya bilgisi olmaksızın başaramayacaklardır.
Hayati Doğanay ise coğrafya sevgisini üç başlık altında incelemiştir:
1-Yurt sevgisinde coğrafya: Coğrafya dersi genel kültür kazandırma işlevinin ötesinde bireylerde yurt sevgisinin gelişip kökleşmesinde de önemli bir rol üstlenmektedir. Naturalist felsefe akımının 17. yy'da Avrupa'da doğuşunda coğrafya seyahatleri önemli rol oynamıştır. JJ.Rousseau- J.Dewey gibi fikir adamları genellikle coğrafi çevrenin güzelliklerini yerinde gözleme almışlardır.
2-Yurt savunmasında coğrafya: Askerlik ilminde coğrafya ilmi ve coğrafi görüşleri  etkinrolü bulunmaktadır. Gerçekte strateji, Jeostrateji ve Jeopolitik gibi siyasal ve askeri ilimler ya da teknikler, aslında temelleri coğrafya ilminden oluşmuş ilimlerdir.
3-Yurt yönetiminde coğrafya: Devleti yönetenlerin yönetimde başarılı olmalarının bir tek yolu vardır. Ülkenin sorunlarını doğru teşhis etmek ve sorun çözeceği sahayı yeterince tanımaktır.Özellikle bölgesel ekonomik ve sosyal sorunlar, büyük ölçüde çevrenin doğal koşulları ile ilgilidir.

Kaynaklar:
*Lise 9.Sınıf Coğrafya Kitabı
*Adem SEZER
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Eğitim Fakültesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder